Wat is lymfedrainage?

Technisch gesproken, is manuele lymfedrainage is een oppervlakkige massage in een monotoon ritme. De handen masseren de vlak onder de huid gelegen lymfevaten en brengen de huid zachtjes in beweging. De bewegende huid geeft als het ware de lymfe een zetje en  versnelt zo de afvoer van afvalstoffen.

Beweging = afvoeren

Stromende lymfe voert rommel actief af. Alles wat het paardenlichaam kwijt moet, hoort daarbij: reststoffen van de verbranding, virussen, bacteriën, gifstoffen, hormonen. Maar met het lymfevocht gaan ook andere, minder voor de nuchtere hand liggende zaken het lichaam uit. Denk aan spanning en pijn. En wat zeg je van oude, opgedrongen of aangeleerde overtuigingen, ideeën en gedrag? Weg ermee.

Vegetatief zenuwstelsel

De lymfe staat in direct contact met het autonome zenuwstelsel. Tijdens de behandeling is al snel te zien dat het paard zich helemaal ontspant: de parasympathicus wordt geactiveerd. Dit is het moment van openstaan voor leren, voor loslaten.

Rust = verwerkenEpigenia-35-2

Verwerking van nare ervaringen krijg je niet voor elkaar, als het lichaam spanning heeft. Stel jezelf voor dat je stress hebt en probeer dan je ongemak kwijt te raken. Daarvoor is een moment van rust nodig. Manuele lymfedrainage reikt dat moment aan.