Voeding

Voeding en lymfedrainage

Omdat het draineren een serieuze aangelegenheid is en je uiteraard een zo groot mogelijk effect wilt genereren, is een gezonde voeding onontbeerlijk.  Om de lymfedrainage te ondersteunen, geeft StromendPaard desgewenst aanvullend voedingsadvies volgens orthomoleculaire en epigenetische principes.

Suiker en zetmeel

Je hoort het al dikwijls om je heen: suiker en zetmeel behoren niet tot gezonde voeding. Ze geven problemen in de stofwisseling, biochemische stress en daardoor ontstekingen, dysbiose van de darmflora, eiwittekort en vertraging in de lymfafvoer.

Eiwit en vet

Eiwit is zo’n beetje de belangrijkste nutriënt: het hele lichaam is eruit opgebouwd. Vetten zijn de beste energieleverancier en ze zijn nodig voor de opbouw van bijvoorbeeld de celwand. Het lichaam kan van vet veel meer energie maken dan van glucose.

De opname en opbouw van eiwitten en vetten komt in het geding, als er suikers in het spel zijn. Krijgt het paard de verkeerde vetten binnen, dan verhoogt daarmee de ontstekingsgevoeligheid. En bij een ontsteking, hoe klein ook, ontstaat er altijd oedeem.

Supplementen

De gangbare supplementen voor paarden zijn meestal voorzien van een lekker smaakje. Het paard moet ze wel eten, nietwaar? Dat smaakje blijkt dan van suiker of ander zoet af te komen. Het spreekt voor zich, dat suiker een ongewenst effect heeft.

Gemmotherapie

Gemmotherapie is zeer bruikbaar in aanvulling op manuele lymfedrainage. De druppels zijn een drainagemiddel op zich en kunnen het effect van manuele lymfedrainage zichtbaar verbeteren. Afhankelijk van de klacht waarvoor de lymfedrainage wordt ingezet, zijn er verschillende combinaties van gemmo’s mogelijk.

Meer over gemmotherapie