Lymfedrainage voor je paard

Weerstand

Manuele lymfedrainage werkt rechtstreeks op de weerstand. Het lymfestelsel is zelfs onderdeel van de weerstand. De lymfeknopen activeren het verworven immuunsysteem, dat in actie komt als het aangeboren systeem de indringer niet onschadelijk heeft kunnen maken.

Manuele lymfedrainage begint altijd met het stimuleren van een groep lymfeklieren. De zuigkracht die zo toeneemt, brengt de lymfe versneld terug naar de bloedbaan. Eiwitten onderhouden de osmotische druk tussen bloedbaan en weefsels. Zijn er  onvoldoende eiwitten beschikbaar, dan trekt er water uit de bloedbaan naar de weefsels en ontstaat er oedeem.

Koliek

Op koliek heeft manuele lymfedrainage een verzachtend effect. De lymfe stroomt door het hele lichaam, ook de darmen zijn rijkelijk voorzien. Door de parasympathicus te activeren, ontspant de darm.

Wond

Is er sprake van een wond of een ontsteking, dan verandert de vochtbehoefte in het aangedane weefsel. Daar is een snelle aan- en afvoer van stoffen nodig. Op die plek ontstaan lymfevaatjes spontaan, uit het niets. Door manuele lymfedrainage stroomt de lymfe sneller. Zo voert het lichaam afvalstoffen versneld af en vermindert het oedeem.

Traumaverwerking

Met manuele lymfedrainage verwerkt het paard traumatische ervaringen die eerder geen uitweg hadden. De brede werking van manuele lymfedrainage op de parasympathicus heeft als voordeel dat er een moment van totale ontspanning ontstaat. Dit is het moment waarop je paard spanningen en emoties kan lossen. Een behandeling is voor jonge paarden ingrijpend, omdat ze nog zo klein zijn. Ze hebben aan een korte behandeling genoeg en soms zelfs voor lange tijd genoeg.