Lymfedrainage en allergie

“Denk je nou echt dat het helpt tegen een huidprobleem?” Ja, dat denk ik. En ik zou het bewijs leveren ook.

Toen Tina een jaar of drie geleden als vijfjarige bij mij op stal kwam, viel het me op dat ze jeuk had op haar linker- en rechterflank. Ik keek eens goed en zag daar bultjes zitten, grote en kleine door elkaar. Die bultjes zaten niet alleen Tina, maar ook mij behoorlijk dwars en elke keer als ik keek, waren het er meer. Al wist ik waar ze vandaan kwamen en wat er zou moeten gebeuren om haar ervan af te helpen, ik kon er weinig mee omdat Tina op dat moment mijn paard niet was. Over de bestrijding van haar lichamelijke ongemakken had ik dus bar weinig in te brengen.

Met jeukbulten
Met jeukbulten

Die bulten bleven mij een doorn in het oog, totdat het moment aanbrak waarop ik de zorg voor Tina overnam. Ondertussen was er een hardnekkige bult op haar rug bijgekomen. Die was niet zo klein; een centimeter doorsnede was ‘ie zeker wel en even zo dik. Vol goede moed ging ik aan de slag.

Allereerst ging het krachtvoer eruit. Dat scheelde na een paar weken al een hoop tegen de jeukbulten: ze werden kleiner en de jeuk nam af. Nou, ik zou ze wel een poepie laten ruiken. In de tussentijd had ik mijn diploma lymfedrainage op zak en was begonnen met dagelijkse behandelingen. Na een jeukvrije winter, kwamen in de zomer erop de bulten in mindere mate terug. Ik heb in de tussenliggende tijd met tussenpozen lymfedrainage toegepast, net hoe het mevrouw beviel. De enorme bult op haar rug werd zienderogen kleiner.

Na twee jaar waren de flanken defintief glad en alleen een plukje wit haar herinnert nu nog aan de bult die ooit op haar rug zat.

Tina zonder jeukbulten detail
Zonder jeukbulten

 

 

 

 

 

 

 

Wat maakt nou dat deze allergie verdween?
De combinatie van lymfedrainage en de juiste voeding is hier de genezende factor geweest. Had ik de voeding niet aangepast en dus de brokken in de dagelijks voeding terug laten komen, dan had de lymfedrainage een minder duurzaam effect gehad.

Vanuit epigenetisch oogpunt is de oorzaak een hyperpermeabele darmwand, veroorzaakt door de lectinen in graan, dat ook in brokken zit. Lectinen zijn antinutriënten die van oorsprong in gewassen voorkomen en die het, hoe ingenieus, beschermen tegen vraat en andere gevaren van buitenaf. De onverteerde eiwitten die zo te vroeg in de bloedbaan terechtkomen, geven aanleiding tot ontstekingen: de allergie. Het cortisoleffect van lymfedrainage maakt de klus af.

Weetje
Nadat de inname van granen gestopt is, duurt het anderhalf jaar voordat de laatste lectinen uit het darmepitheel verdwenen zijn. Mits er genoeg bouwstoffen aanwezig zijn, is pas dan de darmwand weer helemaal gesloten en kunnen er geen onverteerde eiwitten meer doorheen. Hyperpermeabiliteit van de darm wordt onder andere gevonden bij allergie (Liu et al. Acta Paediatrica, 2005).