Acuut opgelopen been
Op een ochtend trof ik Tina in het land aan met een dik been. Het oedeem zit van de koot tot halverwege het pijpbeen. Ze was stokkreupel, kon nauwelijks van haar plaats komen, en ontlastte het aangedane been. Ik ben de behandeling ter plekke gestart.
Het been reageerde supersnel op de behandeling, want op dag 2 was er duidelijk verminderd oedeem te zien en op dag 3 was het been terug in de oude staat. De volgende foto’s tonen het been op de eerste, tweede en derde dag.
Waarschijnlijk is dit geen zware peesblessure geweest, maar heeft zij zich verstapt of is uitgegleden in het natte land en heeft de kogel verzwikt. Ik geef er de voorkeur aan een paard in het land te laten in plaats van boxrust te geven. Op die manier kan het zelf de mate van beweging bepalen en beweging is in dit geval het meest effectieve geneesmiddel, mits gedoseerd.
Weetje
Beweging is de pomp voor het lymfestelsel. De lymfe heeft de hoefpomp en de spierpomp nodig om te kunnen vloeien. Zonder beweging vloeit er dan ook geen lymfe en als het paard veel op stal staat, vloeit de lymfe langzamer dan noodzakelijk. Wie kent niet het beeld van het paard dat met dikke benen van stal wordt gehaald en dat na enkele stappen geen dikke benen meer heeft?
De bewegende spieren trekken de klepjes in de vaatwanden open en duwen die weer dicht, om zo lymfe de vaten te laten instromen. Deze afwisseling van drukken en lossen is nodig om de receptoren op de buitenkant van de lymfevaten te stimuleren. De receptoren aan de binnenkant van de lymfevaten reageren op de toenemende druk van de binnenstromende lymfe. De werking van deze processen samen maakt stroming van de lymfe mogelijk.
Een paard dat 24/7 naar eigen kunnen beweegt, heeft optimaal kans te herstellen.